Close

Met Orange Babies heb ik mijn ervaringen kunnen omzetten in iets positiefs

Interview met Baba Sylla

[vision_notification style=”neutral” font_size=”12px” closeable=”false”]Hij werd geboren in Senegal, studeerde in Parijs en kwam daarna naar Amsterdam. 20 jaar geleden richtte hij Orange Babies* op, nadat een zwangere vrouw met Aids op zijn pad was gekomen. Sindsdien zet Baba zich fulltime in om met zijn stichting zoveel mogelijk vrouwen en kinderen te helpen.[/vision_notification]

[vision_pullquote style=”3″ align=”center”] Baba is oprichter van de Stichting Orange Babies[/vision_pullquote]

Baba is een charismatische en stijlvolle verschijning met een uiteenlopende kledingstijl. Je kunt hem op een feestje zowel aantreffen in traditionele Afrikaanse kleding, als in een goed zittend pak met hoed.

Baba: “Schoonheid betekent voor mij mensen met een mooie ziel. Het gaat voor mij veel verder dan het fysieke. De ziel is het enige dat hetzelfde blijft naarmate je ouder wordt. Je ziet het ook als mensen verliefd worden, dan kijk je naar de ziel. Dan maakt het niet uit of iemand oud wordt, want daarbinnen ben je nog steeds hetzelfde. Als het echte liefde is, wordt er van je gehouden om de binnenkant.”

*Orange Babies is een Nederlandse stichting die projecten in Namibië, Zambia en Zuid-Afrika steunt voor zwangere vrouwen en kinderen, die de gevolgen van Aids ondervinden.

WAKE-UP CALL

Ik kan niet tegen onrecht en toen ik erachter kwam dat een zwangere vrouw met hiv toch een gezond kind kan baren als ze daar een simpel medicijn voor zou innemen, kwam alles in mij in opstand. Het begon eigenlijk allemaal in 1998 toen ik mijn vader bezocht in Senegal en een zwangere vrouw met Aids bij hem in huis woonde. Ik wist toen niet veel van Hiv/Aids en het leek mij gevaarlijk iemand die besmet was thuis op te vangen. Zij moest dus weg en een paar weken later was zij verdwenen. Ergens voelde ik dat dit verkeerd was en terug in Nederland ging ik onderzoeken wat de perspectieven waren voor deze vrouwen. Mijn schuldgevoel werd nog groter, toen ik hoorde dat er medicijnen waren en dat deze vrouw gewoon geholpen had kunnen worden. Een weeskind in Afrika, met hiv wordt nergens in de familie opgevangen en dat is verschrikkelijk. Dit was mijn wake-up call en ik wist dat ik iets moest doen. Ik voelde dat mijn leven zich herhaalde.

Mijn moeder is ook weggestuurd door onwetendheid. Ze trouwde met haar eerste man, kreeg een kind en haar man ging dood. Daarna trouwde ze haar tweede man, kreeg 2 meisjes, en ook deze man ging dood. Mijn vader ging toch met haar trouwen, ze kregen mijn zus, mijn tweelingbroers en toen mij. Toen de tweeling doodging, was mijn vader en iedereen ervan overtuigd dat ze behekst was. Uiteindelijk is ze eenzaam gestorven en dat raakt me nog steeds. Ik wist wat die kinderen moesten doormaken en dat voorval met die zieke vrouw heeft uiteindelijk mijn leven op zijn kop gezet. Dat is geen toeval geweest, daar moest iets goeds uit voortkomen.

Ik gun deze kinderen een ander leven en daarom zorgen wij met Orange Babies dat deze kinderen niet alleen geboren worden zonder hiv, maar ook dat hun moeder blijft leven. De reden dat wij ons focussen op Afrika is omdat bijna 80% van de mensen die besmet zijn met hiv daarvandaan komen. Gelukkig zijn mensen ook in Afrika nu niet meer zo onwetend over Aids en wordt de situatie beter.

EENZAAM KIND

Ik was geen gelukkig kind. Ik miste mijn moeder. Mijn vader was een bekend man met 4 vrouwen en 28 kinderen, waarvan er nu nog 21 leven. En er waren ook nog eens zo’n 100 geadopteerde kinderen. Met z’n allen woonden we in en gigantisch huis, maar ik kreeg bijna geen aandacht van mijn vader. Ik voelde me eenzaam en niet gezien. Er waren altijd wel vechtpartijtjes en niemand kwam voor mij op. Bovendien werd ik seksueel misbruikt door iemand die naar onze stad gekomen was om te werken. Hij kon geen huis vinden en belandde bij onze familie. Ik durfde niets te zeggen. Ik begreep al heel jong dat de enige manier om je in zo’n situatie staande te houden is door lief te zijn voor iedereen. En daardoor bewaakte ik mijn grenzen niet met alle gevolgen van dien.

[vision_pullquote style=”1″ align=”center”] “Ik begreep al jong dat de enige manier om je in zo’n situatie staande te houden is door lief te zijn voor iedereen” [/vision_pullquote]

Van binnen was ik helemaal in de war en vanbuiten zei ik ja tegen iedereen. Ik wilde weg en soms bleef ik een aantal dagen weg zonder dat iemand mij miste. Op mijn13e ben ik naar een kostschool gegaan. Ik denk wel dat dingen anders waren gelopen als mijn vader meer aandacht had gehad voor zijn eigen kinderen. Slechts twee van alle kinderen zijn naar de universiteit gegaan, waarvan ik er een ben. Ik heb alles alleen moeten doen, maar dat heeft me wel sterk gemaakt. Als je iets van je leven wilt maken, moet je er zelf voor vechten.

DRUPPEL

Orange Babies zie ik bijna als de kopie van mijn eigen leven. Mij hiervoor inzetten heeft me het gevoel gegeven dat mijn moeilijke jeugd niet voor niets is geweest en slechts een voorbereiding was voor wat ik later moest gaan doen. Ik weet niet of dat echt zo is, maar ik wil het zo zien, die gedachte geeft me houvast. Hierdoor heb ik het gevoel dat ik mijn ervaringen heb kunnen omzetten in iets positiefs.

[vision_pullquote style=”1″ align=”right”] “Een goed doel is gewoon een groep mensen, die iets willen doen om de wereld te verbeteren” [/vision_pullquote]

Ik vind het onzin als mensen zeggen dat goede doelen maar druppels zijn. Ik ben zelf ook geen druppel. Ik heb nu een goed leven, het is goed gekomen met mij. Maar als ik terugkijk, zijn het juist de vreemde mensen die mij hebben geholpen toen ik het niet meer zag zitten. Ik heb 2 keer een zelfmoordpoging gedaan, maar het waren altijd vreemden die op tijd ingrepen. Die mensen zijn heel bepalend in mijn leven geweest. En een goed doel is gewoon een groep mensen, die iets willen doen om de wereld te verbeteren. En als je daardoor één kind kunt redden dan kan dat al enorme impact hebben. Want misschien wordt dat wel de volgende Nelson Mandela of Obama. Een persoon kan de wereld veranderen. Orange Babies heeft inmiddels meer dan 500.000 kinderen geholpen om zonder hiv ter wereld te komen. Dat was niet gebeurd als er destijds geen mensen waren geweest om mij te helpen.

De oudsten van die kinderen zijn nu 19 jaar en vorige maand was de eerste bruiloft van zo’n meisje. Sommige kinderen zijn met hun eigen business bezig of studeren nu. Er zijn zoveel waanzinnig mooie verhalen.

MEISJE Van 7

Een verhaal is me in het bijzonder bijgebleven. Een meisje dat nu 15 jaar oud is. Maar ik heb haar gevonden toen ze 7 was, haar moeder was aan Aids overleden en daarna overleed haar oma ook, ze woonde nu bij een tante. Ik kwam op een dag op bezoek na een tip van een verpleegster die mij over dit geval vertelde. Er was niemand thuis, de deur stond open. Ik hoorde iemand hoesten en ging naar binnen en liep bijna over haar heen, toen ik op de grond een broodmager, ziek meisje zag liggen. In het donker ben ik naast haar gaan zitten, heb haar hand vastgepakt en haar alleen maar aangekeken. We spraken niet dezelfde taal, maar toch ging ik tegen haar praten. Ik zei in het Engels:’ je bent er heel slecht aan toe maar we zijn op tijd en ik ben hier om jou te ondersteunen. Ik beloof je dat vanaf vandaag ik alles op alles zal zetten om jou te redden’. Ze heeft een maand in het ziekenhuis gelegen, maar heeft het gered. Dat meisje noemt mij nu ‘papa’. Ik accepteer de rol van vader niet, daarvoor woon ik te ver weg, maar ik bekommer mij wel om haar en ik weet dat ze goed wordt verzorgd. Haar HIV is door medicijnen onder controle, ze woont nu in huis bij een projectmanager van Orange Babies en ik zie haar een keer per jaar. Ze is buitengewoon intelligent en haalt op school de hoogste cijfers. Is zo’n meisje een druppel?

NAAR BINNEN KEREN

Ik geloof in de goedheid van de mens. Iedereen heeft iets goeds te bieden, wij allemaal. Maar je moet het wel willen zien. Daarvoor moet je naar binnen keren om in contact te komen met jezelf. Zo kom je erachter wie je bent en wat je in je hebt om naar buiten te brengen en te delen met de wereld. Ik geloof zelfs dat het je plicht is om deze kern van jezelf te vinden. Je bent pas gelukkig als je erachter komt waarvoor je op deze wereld bent. Geluk is voor mij je levensdoel vinden en dat volgen.

[vision_pullquote style=”1″ align=”center”] “Ik kan heel goed mijn gedachten uitschakelen en alleen luisteren naar de stem van mijn ziel” [/vision_pullquote]

Mindfulness betekent voor mij de reis naar binnen en dat is de essentie van het leven. Ik kan heel goed mijn gedachten uitschakelen en alleen luisteren naar de stem van mijn ziel. Ik denk dat dat ook komt doordat ik dat al op jonge leeftijd heb geleerd. Dat was mijn overlevingsstrategie, ik moest wel. Maar je kunt ook een fijne situatie creëren waardoor het makkelijker gaat. Bijvoorbeeld door thuis kaarsen aan te steken en rustgevende muziek op te zetten. En verder is het ook een kwestie van trainen. Probeer het en geef niet op. Op een bepaald moment ben je daar gewoon.

ALLES IS VERBONDEN

Dan kun je naar binnen kijken en zien wie je echt bent. Als je dat kunt zien, dan voel je dat je niet alleen bent in deze wereld. Want we zijn allemaal connected. En dan bedoel ik niet alleen van mens tot mens, maar we zijn ook verbonden met onze omgeving, de bomen, de muziek, met alles. Als je ervoor openstaat, kun je zelfs het lachen van de mensen op straat mooi vinden en je daarmee connected voelen. Dat is een heerlijk, maar ook krachtig gevoel.

[vision_pullquote style=”1″ align=”right”] “Ik denk dat wij deze crisis nodig hebben om daarna weer tot onze kern te komen” [/vision_pullquote]

Ik ben een positief mens, maar ik maak me wel zorgen over wat er allemaal nu gebeurt. Als je kijkt naar problemen als klimaatverandering, vluchtelingen, racisme. We zitten in een fase waarin veel negatieve dingen gebeuren. Maar ik blijf positief en probeer dit te zien als een crisissituatie waar we samen uit moeten komen en dan hoop ik dat iedereen elkaar weer in de ogen kan kijken en elkaar lief kan hebben. Ik denk dat wij deze crisis nodig hebben om daarna weer tot onze kern te komen. De mensheid zal daarvan profiteren. De tweedeling die je ook nu steeds meer ziet; aan de ene kant veel boze en bange mensen en aan de andere kant mensen die zoeken naar zingeving, die zal dan ook oplossen. We zullen weer tot elkaar komen. Dat móet. For the sake of humanity!

DELEN

Als ik bijvoorbeeld kijk naar vluchtelingen. Dat zijn mensen die alles hebben geriskeerd voor een beter leven. Daar heb je heel veel moed voor nodig. Een die mensen, die zoveel moed hebben getoond, komen hier en niemand wil ze zien. Niemand wil naar ze luisteren. Terwijl we waarschijnlijk van ze kunnen leren als we dat wel deden. En als we echt zouden luisteren, dan zouden we ook compassie voor ze hebben. Daar ben ik van overtuigd.

Want het is heel makkelijk om hier geboren te zijn, in een land waar alles is geregeld. Je begint je leven hier met zoveel meer kansen dan elders op de wereld.

[vision_pullquote style=”1″ align=”center”] “Mensen die niets hebben zijn vaak veel meer bereid om te delen” [/vision_pullquote]

Maar die mensen kunnen ons iets bieden, we zouden het als een kans moeten zien. Dat materialisme hier, we willen niets delen. Terwijl ik denk dat er genoeg is voor iedereen. Het oerbesef dat je bestaat is veel sterker in Afrika dan hier. Mensen die niets hebben zijn vaak veel meer bereid om te delen. En door te geven, krijg je zoveel terug. Het gaat niet alleen om geld, we moeten alles delen. Dat is menselijk.

LEVENSDOEL

Orange Babies is absoluut mijn levensdoel. Ik heb daar 20 jaar mijn hart en ziel in gestopt, maar nu gun ik de organisatie een goede opvolger. Je doel verandert ook, dat heeft met leeftijd te maken, met hoe je in het leven staat. Orange Babies zal altijd een rol in mijn leven blijven spelen, maar ik voel in deze periode dat ik mijn doel moet aanpassen. Ik wil gaan schrijven, mijn verhaal vertellen. Met schrijven creëer je een wereld en ik hou van creëren en delen. Als ik dat kan door schrijven, dan zal mijn wereld mooi zijn.

www.orangebabies.nl

Foto’s: Adrian Kuipers, Maarten Schets

[vision_content_box style=”grey” title=”Favorieten van Baba”] BOEK De Alchemist, Paolo Coelho MUZIEK Salif Keita, Bob Marley, Beyoncé, heel eclectisch FILM Pretty Woman PLEK OM TE ZIJN thuis  [/vision_content_box]

Close