Close

Opinie | Kwetsbaarheid

Soms trek ik een kaartje en een van mijn favoriete sets is de Inner Compass Cards van Neel van Lierop. De eerste kaart van het jaar was een bijzondere, waar ik meteen een sterk gevoel bij kreeg: kwetsbaarheid. Misschien komt dat omdat ik het gelijknamige boek van Brené Brown aan het lezen ben en veel van wat ik daarin lees, herken ik. Het gaat over kwetsbaarheid als kracht en hoe deze eigenschap nodig is om naar buiten te durven treden. Want als niemand kwetsbaar durft te zijn en iedereen de gebaande, veilige paden zou bewandelen, wie durft er dan nog innovatief en vernieuwend te zijn? 

[vision_notification style=”neutral” font_size=”12px” closeable=”false”] FOOD FOR THOUGHT | Persoonlijke column van Marit over wat haar bezighoudt en wat ze de afgelopen tijd heeft meegemaakt [/vision_notification]

In het boekje dat bij de kaarten hoort, las ik het volgende: ‘Heb de moed om kwetsbaar te zijn en laat je ware ik zien. Het mag paradoxaal klinken, maar kwetsbaarheid maakt je krachtig. De verleiding is groot om de perfecte versie van jezelf te willen tonen. Misschien heb je door de jaren heen allerhande schilden opgebouwd om jezelf te beschermen en de kans op kritiek te ontlopen. Of je draagt een masker om je imperfecties achter te verbergen. Het gevaar hiervan echter is dat je de kans misloopt om echt jezelf te zijn en oprechte verbinding te maken met anderen’.

Perfectionist die ik ben, herken ik die strijd tussen bang zijn ‘niet goed genoeg te zijn’ en aan de andere kant mijn enthousiasme en passie te willen volgen, bijvoorbeeld om een nieuw plan uit te werken. Ik vind het moeilijk om anderen om hulp te vragen, is dat ook een teken dat ik liever niet kwetsbaar overkom? Misschien wel, aan de andere kant ben ik ook snel bang de ander tot last te zijn. Dat laatste heeft volgens Brené Brown ook daar weer haar oorsprong, omdat mensen die bang zijn hun kwetsbare kant te tonen, moeilijk kunnen geloven dat ze de moeite waard zijn. In het voorwoord uit ze haar bewondering voor Theodore Rooseveldt, die rond 1900 president was van Amerika. Hij zei ooit in een toespraak:

[vision_pullquote style=”3″ align=”center”] “De eer kom toe aan de man die daadwerkelijk in de arena staat, zijn gezicht besmeurd met stof, zweet en bloed; die zich kranig weert;

 

die fouten maakt en keer op keer tekortschiet, omdat dat nu eenmaal onvermijdelijk is; die desondanks toch probeert iets te bereiken; die groot enthousiasme en grote toewijding kent;

die zich helemaal geeft voor de goede zaak; die, als het meezit, uiteindelijk de triomf van een grootse verrichting proeft, en die, als het tegenzit en als hij faalt, in elk geval grote moed heeft getoond”[/vision_pullquote]

Brené liet zich inspireren door deze woorden, want 10 jaar onderzoek hadden haar precies datzelfde geleerd over kwetsbaarheid. Ze komt uiteindelijk tot de conclusie dat kwetsbaarheid de oorsprong is van liefde, verbondenheid, geluk, moed, empathie en creativiteit. “Kwetsbaarheid is de bron van hoop, medeleven, verantwoordelijkheid en authenticiteit”. En ze zegt dat als we kwetsbaarheid proberen te ontlopen, we gedrag vertonen dat vaak niet overeenkomt met wie we willen zijn. Wow, wat mooi, die woorden kwamen echt binnen!

Maar dan wel eerlijk!

Anyway, het gaat me gelukkig steeds beter af om mijn kwetsbare kant te laten zien. Dat komt doordat het me inderdaad een fijner gevoel geeft over mezelf en ook omdat dit een eigenschap is die ik in anderen enorm kan bewonderen, mits het niet gebruikt wordt als een vorm van manipulatie. Ik kan heel slecht tegen de zgn. ‘kwetsbare zieltjes’, die hun kwetsbaarheid inzetten om dingen voor elkaar te krijgen, zich hun hele leven slachtoffer voelen en nooit aan zelfreflectie doen. Want ook dat laatste is belangrijk als je wilt groeien. Maar iemand die open en eerlijk is, haar gevoelens durft te delen en ook grenzen weet aan te geven, zie ik als een mooi, krachtig persoon. Maar dan wel met de nadruk op eerlijk.

[vision_pullquote style=”3″ align=”center”] “Ik kan heel slecht tegen mensen die hun kwetsbaarheid inzetten om te manipuleren en vervolgens in de eeuwige slachtofferrol duiken” [/vision_pullquote]

Faken op Social Media

Waar ik ook allergisch voor ben is de huidige trend van sommige bloggers aka ‘influencers’ die zich ineens ook ‘kwetsbaar’ opstellen op Instagram of Twitter. Een mooi artikel over dit onderwerp las ik pas in de Volkskrant van Loes Reijmer, die terecht stelt dat Kendall Jenner wel heel erg hypocriet was met haar ‘eerlijke onthulling’ dat ze vroeger leed aan acne, vooral omdat het een samenwerking betrof met een skincare merk en zij er dus – ja, je raadt het al! – weer goed aan zou verdienen.


Kwelduivels

Dus kwetsbaarheid met opportunistische motieven, nee … maar op een authentieke, integere manier … ja! Kwetsbaarheid kan je helpen om het leven in alle aspecten te omarmen. Want hoe kun je bijvoorbeeld ooit echte liefde ervaren als je jezelf niet bloot durft te geven? Ook in je werk kan het je verder helpen, want als je je angst kunt overwinnen, opent dat vele mogelijkheden om je echte talenten met de wereld te delen. Dat is altijd eng, ik heb er nog steeds af en toe last van. Zelfs dit opschrijven kan ik dan ineens spannend vinden, want wie ben ik om te denken dat anderen dit willen lezen? Maar gelukkig heb ik mezelf inmiddels zover gekregen dat ik niet meer luister naar die onzekere stemmetjes, die me willen behoeden voor  – ja, voor wat? Om af te gaan? Schaamte? Heb ik er ooit spijt van gehad om iets op te schrijven of iets te delen? En hoe mooi is het om de kans aan te grijpen échte verbinding te maken met anderen? Nee, ik kan misschien van dingen spijt hebben, maar nooit daarvan. Dus probeer ik die kwelduivels maar te negeren en dat bevalt me prima!

I can tell you the secret. This feeling you have now about changing your life, if you follow it with a whole and complete heart, it never stops. That feeling will get bigger and bigger. When you do something with such purpose and get involved in other peoples life’s, then you will have an absolute rollercoaster of joyful, wonderful moments. (opent in een nieuw venster)

Close