Close

Lief zijn voor jezelf

In deze tijden dat we graag bevestiging zoeken van buitenaf – of dat nu het aantal likes is op social media of een complimentje van je lief – is het belangrijk vooral niet te vergeten allereerst jezelf leuk te vinden. Want we hebben die bevestiging van anderen juist zo broodnodig omdat we onszelf vaak niet genoeg vinden en het idee hebben dat alleen de aandacht van anderen ons extra waardevol kan maken. Maar zo werkt het niet. Want heb je de ene dag nog 10 likes, dan verwacht je de volgende keer op zijn minst 15 likes. En gebeurt dat niet, dan kun je enorm aan jezelf gaan twijfelen. Krijg je geen complimenten? Dan ligt dat zeker aan jou en voel je je niet de moeite waard. Maar je vergeet dat je alles van buitenaf niet kunt beïnvloeden. Misschien zaten je ‘vrienden’ die dag minder  vaak op Facebook en had je lief een drukke dag en vergat hij iets leuks tegen je te zeggen. Who knows and who cares? Want als je jezelf liefhebt, heb je die bevestiging van anderen helemaal niet nodig.

Spiegeltje, spiegeltje …

Ik heb al tijden een lief boekje op mijn nachtkastje liggen en af en toe lees ik een bladzijde met een affirmatie. Het heet ‘Wees lief voor jezelf’ en is van Louise Hay. Louise is de queen van de self-help books en is in 2017 overleden. Maar haar wijsheden zijn nog steeds even behulpzaam en actueel. Ze heeft de zgn. spiegelwerk-methode bedacht, want door jezelf in de ogen te kijken komt de boodschap nog krachtiger door.

Kijken naar jezelf in de spiegel wordt geassocieerd met ijdelheid, de buitenkant. Maar als je jezelf echt goed in de ogen kijkt, gaat het om de binnenkant, je ziel. Jezelf zien hoe je bent en jezelf liefhebben, heeft alles te maken met pure liefde die door je wezen je stroomt. Dat maakt ons mooi en krachtig.

[vision_pullquote style=”3″ align=”center”] “Een spiegel reflecteert de gevoelens die je over jezelf hebt. Het maakt je meteen bewust je van je weerstanden en je mogelijkheden. De meest krachtige affirmaties zijn die je hardop zegt als je voor de spiegel staat, terwijl je jezelf diep in je ogen kijkt.” [/vision_pullquote]

Zo doe je spiegelwerk
  1. Ga voor de spiegel staan en kijk jezelf in de ogen
  2. Haal diep adem en zeg tegen jezelf: ‘Ik wil je aardig vinden. Ik wil echt leren van je te houden.’
  3. Haal diep adem en zeg tegen jezelf: ‘Ik leer al om je aardig te vinden. Ik leer al om van je te houden.’
  4. Herhaal deze zinnen nogmaals en voeg je eigen naam eraan toe.

[vision_pullquote style=”3″ align=”center”] “De relatie die je hebt met jezelf, is de basis voor elke relatie die met anderen zult hebben.” [/vision_pullquote]

Shine on!

Deze oefening kun je telkens in stilte herhalen als je in een spiegel kijkt, maar doe hem minstens elke ochtend. En let maar eens op, het werkt! Door dit tegen jezelf te zeggen – wat in het begin tenenkrommend of misschien wel lachwekkend lijkt – ga je rechterop lopen, krijg je een glimlach op je gezicht en ga je stralen. En dat maakt mensen nou juist zo mooi! Als je je dag al begint met een lieve boodschap voor jezelf, zul je zien dat je ook milder kunt zijn naar anderen. Het klinkt cliché, maar het is echt zo; je kunt pas van anderen houden als je eerst van jezelf kunt houden. De relatie die je hebt met jezelf, is de basis voor elke relatie die met anderen zult hebben.

Close