Close

Opinie | De buitenkant

Niet voor niets heet dit platform ‘Inner Beauty’, want uiteindelijk gaat het er natuurlijk om hoe iemand écht is en niet om het plaatje, de buitenkant. Maar helaas beoordelen we veel te vaak mensen alleen op die buitenkant. Ikzelf maak me daar ook schuldig aan. We plakken overal een label op en hebben eigenlijk ons oordeel al klaar voordat we iemand echt goed kennen of alle feiten weten.

[vision_notification style=”neutral” font_size=”12px” closeable=”false”] FOOD FOR THOUGHT | Persoonlijke column van Marit over wat haar bezighoudt en wat ze de afgelopen tijd heeft meegemaakt [/vision_notification]

Dubbele standaard

Een mooie vrouw met een vlotte babbel die niets heeft opgebouwd, is een enorme pechvogel die geholpen dient te worden. Als zij een extra wijntje inschenkt, zal niemand denken ‘zou je niet eens wat aan je leven gaan doen’, terwijl een verlegen vrouw die minder lekker oogt in dezelfde omstandigheid al snel als een loser wordt beschouwd en met wat wijn erbij wellicht ook nog als verkapte alcoholiste! En dat is niet eerlijk, we zouden juist andersom moeten redeneren want onderzoek* heeft uitgewezen dat knappe mensen veel meer kans hebben op succes. Dus eigenlijk had die knapperd weleens wat meer met haar kansen in dit leven moeten doen en is wellicht de echte sukkel. Terwijl die andere vrouw, voor wie deuren meestal gesloten blijven, onze hulp eerder verdient. Maar zo werkt het in de praktijk dus niet. Ik heb me er zelf ook schuldig aan gemaakt met alle ellende van dien.

Het is maar net wie dat glas wijn drinkt …

[vision_pullquote style=”3″ align=”center”] “Aantrekkelijkheid geeft vaak een lichte voorsprong bij het krijgen wat je wilt in het leven; bij een sollicitatiegesprek of een eerste afspraakje. Het helpt bij het maken van een eerste indruk en bij het overtuigen en beïnvloeden van mensen. Ze krijgen sneller het voordeel van de twijfel, onaantrekkelijke mensen krijgen dit vaak niet.” * [/vision_pullquote]

What’s in a name?

Niet lang geleden interviewde ik barbier Nero de Boer, geboren als Nero Baban. Maar in Nederland merkte hij al snel dat hij als Baban minder serieus werd genomen dan als Nero de Boer. Baban was al snel een zeikerd; de Boer een man die terecht ergens een mening over had. Elke dag maken miljoenen mensen dat mee, bijvoorbeeld als ze moeten solliciteren en hun naam als minder gewenst wordt ervaren in het land waar ze wonen. En wat denk je van zwarte tieners, die in Amerika werden doodgeschoten alleen omdat ze ‘verdacht’ in een welvarende buurt liepen, waar ze volgens de politie niets te zoeken hadden. Conclusies die snel worden getrokken op basis van de buitenkant.

[vision_button url=”https://innerbeautymag.com/2019/01/13/de-meeste-mensen-zijn-mooi-en-nemen-mooie-dingen-mee/” class=”button” size=”jumbo” color=”grey” target=”_parent” lightbox_content=”” lightbox_description=””] INTERVIEW NERO DE BOER [/vision_button]

Hoe het voelt …

Pas onderging ik het zelf. Ik was van mijn fiets gevallen met een enorme buil als gevolg. De dagen erna werd mijn gezicht beurs en blauw, ik zag er echt afschuwelijk uit . Ineens leek ik op een mishandelde vrouw en voelde overal blikken, die snel wegkeken als ik terugkeek. Een raar gevoel om het doelwit te zijn van starende mensen. En zo begon ik een beetje te begrijpen hoe het moet voelen als je er anders uitziet dan de rest. Bij mij was het na een paar weken weg, maar sommige mensen hebben levenslang. Niet fijn, maar het gebeurt overal. We oordelen en plakken er meteen een label op. We weten niets van een voorbijganger, maar toch vullen we al een groot deel van het verhaal in.

 

Op mijn bek

Deze ervaring heeft me aan het denken gezet. Zo gaat dat dus en zo voelt dat als je zelf het onderwerp bent. Mensen worden ingedeeld in hokjes, op basis van hun uiterlijk of naam. Ik moest uiteindelijk eerst op mijn bek gaan om me daar heel erg van bewust te worden en sindsdien ben ik er nog meer alert op hoe ik iemand bekijk. Ik wacht voortaan even met mijn oordeel, want het echte verhaal kan heel anders zijn dan je op het eerste gezicht had kunnen vermoeden.

Toch moet ik iets bekennen … onlangs ben ik wéér gevallen voor een knappe dame, Loulou. Ik heb haar zelfs in huis genomen en ik ben nog steeds onder de indruk van haar. Maar misschien komt dat wel door die mooie binnenkant waardoor ze een van de meest dankbare, liefdevolle, loyale en niet veroordelende schepsels is die ik ken. Ze heeft een moeilijke start gehad. Toch is ze altijd vrolijk en heeft ze al vele harten gestolen. De volgende keer ga ik vertellen wat ik al van haar heb geleerd en nog hoop te leren, wordt vervolgd!

*Onderzoek Universiteit van Texas. Economen analyseerden cijfers uit 5 onderzoeken, gehouden tussen 1971 en 2009 onder 25.000 mensen in Amerika, Canada, Duitsland en Groot-Brittannië.

I can tell you the secret. This feeling you have now about changing your life, if you follow it with a whole and complete heart, it never stops. That feeling will get bigger and bigger. When you do something with such purpose and get involved in other peoples life’s, then you will have an absolute rollercoaster of joyful, wonderful moments.

Close