Close

Food for thought | de toekomst van suiker & vlees

Schoonheid komt van binnenuit, daar zijn de meesten van ons het wel over eens. Als je happy bent en met een lach op je gezicht door het leven gaat, zul je aantrekkelijker gevonden worden. En als je gezond en fit bent, zit je lekkerder in je vel. Alles wat je in je lijf stopt, heeft gevolgen voor je uiterlijk.

Roken

De gevolgen van roken weet (bijna) iedereen. Ook voor je looks is roken niet zo fijn; het zorgt voor die nare lijntjes bij je mond, maakt je huid dof, je huid wordt grover en je rimpels dieper.

Toch rookte 50 jaar geleden bijna iedereen. Dat deed je gewoon in het vliegtuig, in de trein en natuurlijk in de auto. En nog niet zo heel lang geleden had je het als niet-roker slecht getroffen als je een hapje wilde eten en er rokers aan een tafeltje naast je zaten. Café’s zagen blauw van de rook en zei je er wat van, dan werd je kwaad aangekeken. Dat zo’n mindset ook kan veranderen, is wel gebleken na een rookverbod in openbare ruimtes. Iedereen accepteert dat nu als de normaalste zaak. Wordt het nuttigen van suiker en vlees straks net zo slecht gevonden als het roken nu?

Suiker

Suiker staat volop in de aandacht. Dit verraderlijke witte poeder is inmiddels in bijna elk (bewerkt) voedsel geslopen. Al snoep je niet dan krijg je nog steeds suiker binnen. Gelukkig zijn we ons er al veel meer van bewust. Je ziet steeds meer gezonde snacks en suiker zit allang niet meer in alle etenswaren. Toch wordt er nog veel te veel van geconsumeerd en naast het feit dat je behoorlijk dik kunt worden van suiker (ja, ook dit witte goedje is enorm verslavend!), is het ook heel slecht voor je huid.

[vision_pullquote style=”1″ align=”center”] “Bij de binding van suikermoleculen aan eiwitstructuren ontstaan schadelijke stoffen, genaamd AGE’s. Deze AGE’s kunnen de eiwitstructuren in ons lichaam aantasten, die zich in onze vaatwanden, botten, haar, ogen maar ook in onze huid bevinden. Best een belangrijk proces om in de gaten te houden, aangezien eiwitten de bouwstenen van ons weefsel zijn, inclusief onze huid!

Deze eiwitten zorgen o.a. voor de stevigheid van de huid. Wanneer er suikerverbindingen met collageen en elastine worden gevormd verliest de huid zijn elasticiteit, worden rimpels zichtbaar en treedt er verkleuring van de huid op. Gelukkig kan het lichaam deze schadelijke AGE’s deels opruimen, maar dit opruimproces veroorzaakt ook een ontstekingsreactie in ons lichaam. En ook een ontstekingsreactie is niet goed voor onze cellen. Linksom of rechtsom, glycatie heeft hoe dan ook invloed op onze huid.” [/vision_pullquote]

Vlees

Herinner je de ‘gekke koeienziekte’ nog? En andere schandalen in de vleesindustrie? Dieren  worden gezien als vleesleveranciers en volgespoten met allerlei groeihormonen om zo snel mogelijk, zoveel mogelijk vlees te produceren. Niet fijn voor de dieren en – is dat bad karma? – uiteindelijk ook niet goed voor ons, de afnemers van vlees. Bovendien is vlees enorm schadelijk voor het milieu.

[vision_pullquote style=”1″ align=”center”]”Vlees veroorzaakt 40% van de klimaatbelasting door voedsel van de gemiddelde Nederlander. Vlees heeft zoveel impact omdat voor de productie van 1 kilo vlees ongeveer 5 kilo plantaardig voer nodig is. Minder vlees eten is dus goed voor het klimaat.  [/vision_pullquote]

En afgezien van het milieu is de vleesindustrie natuurlijk verschrikkelijk voor de dieren zelf. Mensen sluiten graag hun ogen voor al dat dierenleed en beweren dat mensen nu eenmaal vleeseters zijn en dat dit ‘de natuur’ is, Ja, mensen waren vroeger jagers en veel roofdieren zijn dat ook. Maar dan jagen ze precies wat ze nodig hebben, er wordt niets verspild. Bovendien loopt zo’n dier vrij rond totdat het aan zijn einde komt. De huidige vleesindustrie – enkele uitzonderingen daargelaten – is eerder te vergelijken met de gruwelijke efficiëntie van concentratiekampen. Vlees zal misschien niet helemaal verdwijnen, maar het is niet te verwachten dat de vleesindustrie zoals we die nu kennen, op deze voet door kan gaan. Vlees zal, indien het al verkrijgbaar blijft, een luxeproduct worden door de hoge prijs. Richard Branson verwoordde het zo:

[vision_pullquote style=”1″ align=”center”] “I believe we will look back and be shocked at what was the accepted way we killed animals en masse for food. I think that in the future clean and plant-based meat will become the norm, and in 30 years it is unlikely animals will need to be killed for food anymore.” [/vision_pullquote]

Laten we het hopen. Er zijn zoveel lekkere en goede alternatieven die beter zijn voor het milieu, als je daar eenmaal aan gewend bent zul je vlees niet eens meer missen. Rood vlees is bovendien helemaal niet zo goed voor je huid. Waarschijnlijk komt het door het hoge gehalte mannelijke hormonen, waardoor het nuttigen van dit vlees je huid vet kan maken. Ja, er zitten voedingsstoffen in vlees, zoals ijzer, zink en B12, die mensen nodig hebben. Maar die zitten ook in andere voedingsmiddelen. Beter voor de dieren én voor het milieu.

Want innerlijke schoonheid, daar gaat het toch echt om? En leven met oog voor de wereld om je heen, maakt van jou een mooier mens. Goede voedingsstoffen, mooie gedachten en een gezonde blik op het leven, zorgen allemaal voor een mooie huid met een gezonde glow. Try it!

Foto’s: Jenny Hill – Ana Tavares – Coline Haslé

Close