Close

Opinie | Verbonden

Mijn yogalerares leest tijdens het einde van de les – als we allemaal in de Shavasana pose liggen – altijd een inspirerende tekst voor. Laatst las ze iets van Eckhart Tolle dat me bijzonder aansprak. Het kwam erop neer dat alles met elkaar in verbinding staat en dat we dat alleen echt kunnen ervaren door naar de dingen kijken zonder er meteen een label op te plakken.

[vision_notification style=”neutral” font_size=”12px” closeable=”false”] FOOD FOR THOUGHT | Persoonlijke column van Marit over wat haar bezighoudt en wat ze de afgelopen tijd heeft meegemaakt [/vision_notification]

Tolle kun je gerust mijn hero noemen, hoewel hijzelf van dat woord zou gruwelen. Deze man heeft niet alleen mij geïnspireerd, maar miljoenen anderen met zijn boeken ‘De kracht van het nu’ en ‘Een nieuwe aarde’. Bijna elk spiritueel boek dat nu verschijnt, kun je herleiden naar deze twee boeken. Ik las ze 10 jaar geleden voor het eerst en de boodschap kwam zeker niet meteen aan. Pas toen ik Een nieuwe aarde (A new Earth) vorig jaar herlas, kwam het met volle kracht binnen. Het boek is een van de inspiratiebronnen geweest om dit platform te starten en ook in mijn privéleven ben ik dingen anders gaan doen en gaan zien.

Welke woorden raakten mij zo na die yogales?

[vision_pullquote style=”3″ align=”center”] Onder de uiterlijke schijn is alles niet alleen verbonden met al het andere, maar ook met de Bron van al het leven waar het uit voortkwam. Zelfs een steen kan je de weg terug naar God, naar de Bron, naar jezelf laten zien, al kan een bloem of een vogel dat beter. Als je ernaar kijkt of hem vasthoudt en hem er laat zijn zonder er een woord of een mentaal beeld aan te verbinden, komt er een besef van ontzag, van verwondering bij je op. Het wezen ervan spreekt in stilte met je en spiegelt je eigen wezen naar je terug. [/vision_pullquote]

Onder die uiterlijke schijn, de buitenkant die we laten zien, zit iets veel mooiers. Dát is de ‘inner beauty’, die er werkelijk voor kan zorgen dat iemand straalt en mooi is. Als we die kern bij onszelf vinden, dan zullen we met een blik van herkenning naar alles op deze aarde kunnen kijken.

Wat Tolle hier schrijft, is wat ik met volle overtuiging geloof. We staan niet los van elkaar en je kunt het ene voorval niet los zien van het andere. Alles is met elkaar verbonden en wat de één doet op deze planeet, raakt ons allemaal. Daarom is het zo belangrijk om bewust te leven. Want wat je een ander aandoet, doe je jezelf aan. Wat je deze planeet aandoet, doe je jezelf aan. En daarom is het essentieel dat we met z’n allen zorgdragen voor elkaar en voor deze aarde. Het is in ons eigen belang dat we met respect en liefde omgaan met de natuur en met alle dieren en mensen om ons heen. En wanneer kun je pas liefde geven? Juist, als je jezelf die liefde kunt geven! Je kunt het ook zien op straat, op je werk. Mensen die van zichzelf houden, zijn vaak aardiger, vrolijker omdat ze anderen ook meer liefde te geven hebben. Dus hoe meer mensen van zichzelf houden, hoe beter dat zal zijn voor deze planeet.

Een mooie gedachte, vind ik. Het zal zich uiten in een groeiend aantal mensen die bewust leven en het milieu niet willen belasten. Met als gevolg een wereld met meer liefde. Wow!

Foto’s: Priscilla Du Preez, Brooke Cagle

I can tell you the secret. This feeling you have now about changing your life, if you follow it with a whole and complete heart, it never stops. That feeling will get bigger and bigger. When you do something with such purpose and get involved in other peoples life’s, then you will have an absolute rollercoaster of joyful, wonderful moments. (opent in een nieuw venster)

Close