Close

Een lang leven met passie

We willen het allemaal: lang, gezond en gelukkig leven. Het liefst stellen we de dood zo lang mogelijk uit, mits we ons wel in een gezond lichaam bevinden. Vandaar de fascinatie met mensen die heel oud worden en tot op late leeftijd nog vitaal zijn. Wat is hun geheim? Waarom wordt de een ouder dan 100, terwijl de ander de 60 nog niet haalt? En waarom krijgt de een al vroeg rimpels en is een ander gezegend met een glad huidje na haar vijftigste?

Ik las een tijdje geleden het boek Ikigai van Héctor García en Francesc Miralles. Deze 2 Spaanse schrijvers gingen op zoek naar het geheim van de inwoners van het Japanse plaatsje Ogimi, waar de meeste honderdjarigen ter wereld wonen.

Age is just a number

Ikigai is een Japans woord en betekent ‘het geluk altijd bezig te zijn‘. Is dat het geheim van gezond oud worden? Dat je tot op hoge leeftijd actief blijft? De heren gaan praten met diverse bewoners van Ogimi en komen tot de conclusie dat leeftijd inderdaad een getal is, hoe je omgaat met het leven en ook met je leeftijd is cruciaal. Ze geloven in de kracht van de juiste flow en om daarin te komen is het belangrijk dat je in het moment leeft. Ja, dat hebben we inmiddels allemaal weleens gehoord, maar er komt meer bij kijken. De auteurs kwamen erachter dat overal ter wereld dezelfde dingen worden gezegd over hoe je in die flow kunt komen.

 

 

Zo kom je in de juiste flow:
 1. Je moet weten wat je moet doen; je moet dus een concreet doel hebben.
 2. Je moet weten hoe je het moet doen en daarom is het slim een doel te kiezen dat moeilijk genoeg is, maar ook weer niet te moeilijk.
 3. Ook moet je weten of je het goed doet, je moet dus wel feedback krijgen tussendoor.
 4. Als er navigatie aan te pas komt bij je activiteit, moet je weten waar je heen moet.
 5. Je doel moet een grote uitdaging zijn en kundigheid vereisen.
 6. En tenslotte moet je niet afgeleid worden van je doel.
Inspirerend leven

En als het dan gaat stromen, vergeet je de tijd en leef je echt in het nu. Zoiets noem je ook wel inspiratie. Het is dus om oud te worden, maar ook om met plezier te leven, heel belangrijk dat je tot op hoge leven werk of activiteiten verricht die je leuk vindt. Ik moest meteen aan kappers denken, waarvan ik vaak heb gehoord dat ze niet het gevoel hebben te werken, maar meer bezig zijn met hun hobby. Dat is dus fantastisch, want het verhoogt je kans om oud te worden!

Uiteindelijk wordt het ‘geheim’ van de inwoners van Ogimi prijsgegeven en dat komt op het volgende neer:

 1. Ga nooit met pensioen en ga door met de dingen waar je goed in bent en graag doet.
 2. Leef langzaam en probeer haast te vermijden.
 3. Eet ongeveer 80% van wat je denkt nodig te hebben om je trek te stillen.
 4. Zorg dat je de juiste vrienden om je heen hebt, mensen die je positieve energie geven.
 5. Doe elke dag aan lichaamsbeweging, maar overdrijf het niet. Yoga, wandelen of Tai chi zijn goed om tot op late leeftijd te doen.
 6. Bekijk het leven met humor en een (glim)lach.
 7. Ga regelmatig de natuur in, ook als je in een stad woont moet je zorgen dat je er vaak even uit gaat.
 8. Sta elke dag bewust stil bij de dingen waar je dankbaar voor bent.
 9. Omarm het moment en blijf niet hangen in het verleden of wees niet ongerust voor de toekomst.
 10. Vind je passie, jouw unieke talent. Iedereen heeft dat en hoe meer je de bovenstaande adviezen opvolgt, hoe eerder je bij jouw passie zult komen!

Heb jij je doel en passie al gevonden?

Boek o.a. verkrijgbaar bij Bol.com: Ikigai | Héctor Garcia, Francesc Miralles | 9789022578452

Foto: Alice Wu

 

Close